вторник, 1 декабря 2015 г.

Наступний крок назустріч людям!

На цьому тижні наше місто стало місцем проведення обласної наради з питань господарської діяльності щодо обігу препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.
            Нарада за люб’язним погодженням з міським головою Ремізовим В.В. була проведена в залі засідань Селидівської міської ради. В її роботі взяли участь директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ю.Г.Узун, заступник директора В.В.Колесник, провідні фахівці департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, зокрема: головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям та матерям управління організації та розвитку медичної допомоги населенню Я.А.Ватуліна, позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації., головний лікар ЦПМСД № 1 м.Краматорська О.Б.Власенко, головний лікар КЛПУ «Міський наркологічний диспансер м.Маріуполя», головний позаштатний нарколог департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації О.С.Пієнко, завідувач організаційно-інспекторського відділу ДКП «Фармація» В.М.Коломієць, начальник 9 територіального управління департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції, полковник поліції О.В.Коломієць, а також керівники усіх центрів первинної медико-санітарної допомоги області. Місце проведення обласної наради було вибрано невипадково, з огляду на те, що передбачалось провести не тільки нараду, але і показати керівникам Центрів Селидівську лікарську амбулаторію ЗПСМ № 1, яка є однією із найкращих в області.
            Медичними працівниками були відпрацьовані спільні підходи до виконання Постанови Кабінету міністрів України від 13 травня 2013 року № 333 «Про запровадження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в закладах охорони здоров’я», галузевих нормативно-правових актів з цього питання.
            В нашому місті на теперішній час були створені усі умови для дотримання ліцензійних вимог щодо обігу підконтрольних речовин. В Центрі облаштовано приміщення для збереження наркотичних засобів, психотропних речовин, яке охороняється державною службою охорони. Майже три роки діє пункт невідкладної медичної допомоги, медичними працівниками якого проводиться знеболювальна терапія хворим на онкологічну патологію вдома, і робиться це як в робочі, так і в вихідні та святкові дні.
            Зараз з’явилась можливість докорінно змінити організацію проведення знеболювальної терапії хворим на онкологічну патологію, зробити її наближеною до людей. Хворому або його близьким надається можливість проводити знеболювання самим.
            Якщо більш докладно і зрозуміло про що йдеться, зауважу на наступне. Нами буде збережений порядок, коли за призначенням лікаря загальної практики-сімейної медицини та бажанням хворого, знеболювальна терапія буде проводитися медичними працівниками вдома, як це робиться і зараз. За такої організації хворий залишається залежним від часу приїзду медичних працівників, які будуть здійснювати знеболювальне не тоді, коли це потрібно хворому, а коли вони змогли приїхати до нього.
            Іншою організаційною формою буде  проведення знеболювання хворому на онкологічну патологію, за його бажанням, не медичними працівниками, а членами його сім’ї, опікунами або піклувальниками. Для запровадження такої форми проведення знеболювання хворий подає заяву на ім’я головного лікаря Центру про виконання призначень лікарських засобів не медичними працівниками, а особою, яка здійснює догляд за ним. В такому разі за призначенням лікаря загальної практики-сімейного лікаря медичними працівниками Центру будуть придбані знеболюючі лікарські засоби, доставлені хворому додому та передані особі, яка отримала дозвіл на виконання призначень лікаря. Знеболюючі ліки будуть надаватись на 14 діб, протягом яких знеболювання буде проводитися в той час, коли це найбільш потрібно хворому.
            Особа, якій дозволено проводити знеболювання хворому, отримає інформаційний лист про правила використання наркотичних засобів, пам’ятку про права, обов’язки та кримінальну відповідальність, на випадок порушення правил зберігання препаратів наркотичних засобів, їх використання не за призначенням, або передачу іншим особам, а також листок призначень, де буде проставлятися час застосування наркотичного засобу та засвідчувати виконання призначень своїм підписом.
            Передбачається і така організаційна форма проведення знеболюючої терапії, коли хворий за своїм бажанням, відповідно до призначень лікаря, буде проводити її сам. Перелік документів для запровадження такого порядку знеболювання залишається таким, яким він викладений вище.
На перший погляд, зазначена форма організації проведення знеболюючої терапії хворим може комусь здатися незрозумілою, але зараз проводиться підготовча робота: друкуються заяви, листки призначень, інформаційні листки тощо. Медичні працівники будуть надавати рекомендації,  здійснювати призначення на проведення знеболюючої терапії, а також надавати консультації як правильно поводитись із зазначеними документами.
Все це складно тільки на перший погляд, надалі всі ми зрозуміємо наскільки така організаційна форма проведення знеболювання є зручною для людини.
Хочу наголосити і на тому, що у нас сформувалася усталена думка про те, що знеболювальна терапія може проводитися наркотичними засобами тільки ін’єкційним шляхом, але це не так. Зараз нашою фармакологічною промисловістю випускаються опійні анальгетики в формах пігулок. За ефективності дії вони такі ж самі, як і ін’єкційні форми наркотичних засобів, але значно зручніші для використання.
На ранніх стадіях захворювання лікарі Центру будуть призначати хворим для  проведення знеболюючої терапії наркотичні засоби у вигляді пігулок. В подальшому хворий буде вибирати, за погодженням з лікарем, які форми проведення знеболювання йому до вподоби.
Запровадження нової організаційної форми роботи з проведення знеболювання хворим є  значним кроком назустріч людям, який вони та медичні працівники чекали багато років.








          Головний лікар Селидівського центру ПМСД О.В.Марченко

    Заступник головного лікаря Селидівського центру ПМСД В.П.Литвиненко

Комментариев нет:

Отправить комментарий