среда, 7 октября 2015 г.

Профілактика хвороб серцево-судинної системи у людей похилого віку


1 жовтня в усьому світі за ініціативою Організації Об’єднаних Націй відзначається Міжнародний день людей похилого віку. За загальноприйнятою класифікацією літньою особою вважається той, хто досягнув 65 років, таких у світі-  629 мільйонів, по місту Селидове мешкає 9638 осіб.

В цьому віці людина нерідко починає відчувати невідворотність старіння і у неї виникає бажання продовжити своє життя, використати доступні можливості для відновлення і збереження здоров’я.
Хвороби системи кровообігу є вікозалежною патологією. При старінні в організмі людини поступово погіршується стан серцево-судинної системи, її резервні можливості. Крім того, підвищенням захворюваності є  ослаблення профілактичних заходів, поширення шкідливих звичок і нездорового способу життя.
Основною причиною порушення кровопостачання серця, мозку та інших органів у людей старших вікових груп є атеросклероз – проникнення і відкладення у стінці артерій жирових мас з послідуючим звуженням просвіту судини з ішемією (порушенням і навіть повною втратою кровопостачання) відповідного органу. При цьому можуть виникати важкі ускладнення, наприклад, інфаркт міокарду, інсульт тощо. Розвиток атеросклерозу визначається багатьма факторами: вік людини, збільшення вмісту в крові холестерину, гормональні порушення, підвищений артеріальний тиск, стреси, куріння, несприятлива спадковість тощо.
Підвищений артеріальний тиск крові сприяє розвитку атеросклерозу судин, розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту, слабоумства (судинної деменції). У значної частини людей літнього віку артеріальний тиск підвищується до 160/95 мм рт.ст. і вище.
Крім того, у людей літнього віку нерідко відзначається порушення регуляції тонусу судин, тобто різке зниження артеріального тиску при переході з положення лежачи у стояче положення.
Надмірне зниження артеріального тиску може підвищити ризик виникнення і прогресування судинних уражень, виникнення інфаркту міокарда і інсульту.  Тому питання про ступінь зниження артеріального тиску повинно вирішуватися лікарем індивідуально.
Ожиріння також є основною причиною розвитку серцевої патології, має найбільше значення у віці 60-80 років. Збільшення маси тіла у старої людини є додатковим навантаженням на серце, сприяє порушенню обміну жирів і прогресуванню атеросклерозу.
 Ожиріння підвищує ризик виникнення інсулінонезалежного діабету, а також гіпертонічної хвороби, артриту і деяких онкологічних захворювань. Зменшувати вагу (низькокалорійна дієта та розвантажувальні дні) потрібно повільно, з втратою ваги тіла приблизно 0,5 кг за тиждень.
Психоемоціональні перенапруження. На людей старших вікових груп вкрай негативно впливають зміни звичних умов життя і визначеного стереотипу, закріпленого протягом багатьох років. Для людини літнього віку дуже важливо відчувати свою значимість для колективу, сім'ї, суспільства.  Це залежить як від самої людини, так і від його оточення.
Люди з урівноваженим типом нервової діяльності частіше досягають довголіття і залишаються здоровими.
Роль харчування у профілактиці виникнення та прогресування патології органів кровообігу. Надмірне споживання м'яса, молока, яєць, тваринного жиру, сприяє підвищенню, а вживання зернобобових - зниженню смертності від ішемічної хвороби серця, раку кишечника і лейкемії.
Можлива нормалізація обміну речовин, призупинення атеросклеротического процесу під впливом риби і риб'ячого жиру, часнику, цибулі, харчової клітковини. Харчування повинно бути різноманітним, багатим  на клітковину, вітаміни (особливо С, групи В, А, РР, Е) та на мікроелементи з достатньою кількістю повноцінних білків. Обмеження кухонної солі – профілактика артеріальної гіпертензії, інфаркту, інсульту, прогресування серцевої недостатності. Щоденне споживання 2-3 плодів ківі може бути корисним при ішемічній хворобі серця, знижуючи ризик прогресування атеросклерозу.
Фізична активність - потужний стимул і регулятор практично всіх фізіологічних функцій, попереджує передчасне старіння та сприяє досягненню активного довголіття.
Фізичні вправи сприяють нормалізації ваги тіла та психоемоційного стану людини, стимулюють діяльність органів кровообігу і дихання, багатьох інших функцій організму.
Кава і серцево-судинні захворюваня. При регулярному споживанні кави збільшується рівень холестерину в крові та ризик розвитку ішемічної хвороби серця.
Кава викликає короткочасне (3-4 години) підвищення артеріального тиску на 4-10мм рт.ст. (цей ефект може бути відсутнім при регулярному вживанні кави - звикання).
Одночасне вживання кави та куріння викликає більше підвищення артеріального тиску, ніж кожний фактор окремо. Кава може викликати чи посилити аритмії серця. Тому не можна зловживати кавою при схильності до частого та неритмічного биття серця (тахікардії, екстрасистолії).
Бережливе та уважне ставлення до стану свого здоров’я, профілактика хвороб серцево-судинної системи, здоровий спосіб життя, правильне харчування, фізична активність та регулярне (з метою профілактики) відвідування лікарів дозволить відсунути старість на 10 – 20 років, побороти кризу літнього віку, сформувати активну життєву позицію, отримати задоволення від життя.

Головний лікар Селидівського центру

первинної медико-санітарної допомоги Марченко О.В.

Комментариев нет:

Отправить комментарий