пятница, 30 октября 2015 г.

Захистимо наших дітей від поліомієліту разом!

За інформацією ВООЗ епідемічна ситуація щодо поліомієліту в світі є неблагополучною, незважаючи на те, що в 2015 р. вона у порівнянні з попереднім роком дещо покращилась.
З початку цього року станом на 02.09.2015 у світі мали місце 37 випадків поліомієліту, викликаних «диким» поліовірусом – всі в ендемічних  країнах: 29 у Пакистані та 8 у Афганістані. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ця кількість зменшилась майже втричі.
Поряд з цим, за поточний період 2015 року зареєстровано 12 випадків поліомієліту, викликаного вірусом, похідним від вакцинного штаму - дериватом (сVDPV): 1 – в Нігерії, 9 – в Мадагаскарі, 2 – в Україні.
В Україні два означені випадки зареєстровані в червні та липні поточного року в двох різних районах Закарпатської області у не щеплених дітей віком 10 місяців та
4 роки. Регіональна референт - лабораторія Європейського бюро ВООЗ визначила, що захворювання  викликані дериватами вакцинного штаму вірусу поліомієліту 1 типу із значною кількістю мутацій, що свідчить про їх тривалу (не менше 2 років) циркуляцію на території країни. Відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил реєстрація подібних випадків прирівнюється до спалаху поліомієліту.
Випадки циркуляції вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, є рідкісними, проте очікуваними у країнах з великою кількістю не вакцинованих груп населення, до яких у дійсний час, на жаль, відноситься й Україна. Охоплення щепленнями проти цієї інфекції в країні протягом 2009-2013 років коливалося
від 80,6% до 54,3%. У 2014 році воно склало лише 44,7%, у першому півріччі 2015 року – 15%. У Донецькій області ці показники у 2011-2013 рр. складали 82,8-64,3%%, у 2014 р. – 44,5%, першому півріччі 2015 року – 11,0%.
Незалежне бюро моніторингу Глобальної ініціативи боротьби з поліомієлітом внесло Україну – єдину з Європейських держав, у список 13 країн світу, які внаслідок недостатнього рівня охоплення дитячих контингентів плановими профілактичними щепленнями мають високий ризик виникнення спалаху поліомієліту, що й відбулося в Закарпатській області у 2015 році.
Україна, як країна вільна від поліомієліту, сертифікована у складі Європейського регіону у червні 2002 року. Навіть за умови реєстрації спалаху поліомієліту в Закарпатській області, викликаного сVDPV, вона цей статус ще не втратила, однак для попередження подальшого ускладнення епідситуації необхідно терміново здійснити додаткові профілактичні заходи на всій території країни.
Урядом Канади за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закуплено для дітей України 3,7 млн. доз вакцини проти поліомієліту (оральної тривалентної  живої ОПВЕРО, виробництва Санофі Пастер, Франція). Вакцина прекваліфікована ВООЗ і зареєстрована в Україні.
Міністерством охорони здоров`я  заплановано проведення трьох раундів імунізації в національному масштабі з використанням ОПВ для всіх дітей, молодше шести років, незалежно від того, чи були вони імунізовані від поліомієліту до цього. У третьому раунді планується імунізувати дітей до 10 років.
Детальні нормативно-розпорядчі документи МОЗ України щодо здійснення Кампанії імунізації проти поліомієліту вже надійшли до Центру.
Для додаткової імунізації дітей Центром отримано 4 тисячі доз інактивованої та оральної вакцини проти поліомієліту, якої достатньо для охоплення щепленнями усіх  дітей вікової групи від 2 місяців до 5 років 11 місяців 29 днів.
Медичними працівниками проведений аудит отриманих щеплень кожною дитиною за попередній час. За його результатами визначений обсяг потреби в імунобіологічних препаратах для вакцинації усіх дітей, які мешкають в наших містах та селищах. Визначена і вакцина, якою будуть проводитись щеплення.
Додаткова імунізація дітей проти поліомієліту буде проводитись безпосередньо в кабінетах щеплень лікарських амбулаторій, а також в дитячих дошкільних установах та загальноосвітніх навчальних закладах виїзними бригадами.
В кожному дитячому дошкільному закладі були розміщені оголошення, де ми просимо батьків особисто привести дитину до дитячої дошкільної установи та надати інформовану згоду на проведення щеплення дитині проти цієї страшної хвороби.
Вже на початку проведення додаткової імунізації медичні працівники зіткнулися з непорозумінням окремих батьків, які, посилаючись нібито на інформацію, отриману із засобів масової інформації, розповсюджують чутки про те, що ця вакцина неякісна, заморожена-переморожена, а в деяких областях України у дітей після вакцинації виникли ускладнення. Так ось, усі ці чутки не відповідають дійсності. В жодному засобі масової інформації нашої держави не надавалась негативна інформація  щодо імунізації дітей проти поліомієліту в Україні. Тим, хто розповсюджує чутки про ускладнення після вакцинації, скажу, що додаткова імунізація в усіх областях України розпочинається тільки зараз і жодної дитини в Україні з ускладненнями від щеплень немає.
Вакцина, яку отримав Селидівський центр первинної медико-санітарної допомоги, доставлена до місця її збереження з дотриманням «холодового ланцюга» і зберігається в холодильниках за температурним режимом +20С до +80С.
На кожному із отриманих флаконів цієї вакцини є візуальний термоіндикатор, який вказує на те, що збереження вакцини здійснюється за оптимальних умов, з дотриманням температурного режиму.
Якщо, візуальний термоіндикатор змінить своє забарвлення і внутрішній квадрат стане однаковим або темнішим за колір зовнішнього кола, то це буде означати про те, що вакцину треба вилучити, і вона буде заборонена до використання. Така вакцина, в жодному разі, для проведення щеплень нашим дітям використовуватися  не буде.
Поліомієліт є украй важким захворюванням, яке залишає ускладнення у вигляді паралічів кінцівок різного ступеня важкості та інші ускладнення на все життя.
Хочу нагадати усім нам про один із яскравих випадків всесвітньої історії. На Ялтинській конференції, в якій брав участь президент Сполучених Штатів Америки – Ф.Д.Рузвельт, так ось він увесь час перебував у інвалідному візку. Президент у молодому віці перехворів на поліомієліт, і це стало головним чинником неможливості рухатися самостійно, а в подальшому причиною його передчасної смерті.
Перш ніж приймати рішення про відмову від щеплень своєї дитини, посилаючись на чутки, подумайте на який ризик Ви наражаєте дитину.
Якщо, не дай Боже, вона захворіє, Ви не пробачите собі все своє життя. Подумайте про це, перш ніж будете приймати рішення про відмову.
Сподіваємося, що ми станемо на захист дітей від захворювання на поліомієліт в нашому місті разом!

Заступник головного лікаря                                                            В.П.Литвиненко

Комментариев нет:

Отправить комментарий